Mrożony jogurt
104 kcal /
436 kJKalorie
436 kJKalorie
6 gBiałko
6 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 100 g erytrytolu
- 100 g ksylitolu
- 750 g jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, dodać erytrytol, zmielić20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt, wymieszać10 s/obr. 4.5. Masę przelać do płytkiej foremki do zamrażania (np. aluminiowej lub silikonowej). Odstawić do zamrażalnika na min. 6 godz.
- Foremkę z masą jogurtową przełożyć na 20 min do lodówki, następnie pokroić ostrym nożem w ok. 4 cm kostkę.
- Do naczynia miksującego włożyć połowę pokrojonej masy jogurtowej, dodać 30 g śmietany, rozdrobnić20 s/obr. 6. Przemieszać kopystką, rozdrobnić kolejne10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałą masę jogurtową, dodać pozostałe 30 g śmietany, rozdrobnić20 s/obr. 6. Przemieszać kopystką, rozdrobnić kolejne10 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionym jogurtem. Mrożony jogurt podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako deser (patrz wskazówka).