Muffinki jogurtowo-cytrynowe

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
229 kcal /
958 kJ
Kalorie
4 gBiałko
40 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 60 g oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g mleka
  • 40 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • Lukier cytrynowy: 130
  • g cukru
  • 25 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jajko, dodać cukier, olej, jogurt, mleko, sok z cytryny i skórkę z cytryny, wymieszać30 s/obr. 4.
  3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać20 s/obr. 3. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Piec 20-25 min (180°C) lub momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Upieczone muffinki pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić8 s/obr. 10.
  5. Dodać sok z cytryny, wymieszać15 s/obr. 4. Muffinki jogurtowo-cytrynowe podawać polane lukrem cytrynowym jako deser lub przekąskę.
Przewijanie do góry