Muffinki jogurtowo-cytrynowe
229 kcal /
958 kJKalorie
958 kJKalorie
4 gBiałko
40 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 60 g oleju
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g mleka
- 40 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- Lukier cytrynowy: 130
- g cukru
- 25 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jajko, dodać cukier, olej, jogurt, mleko, sok z cytryny i skórkę z cytryny, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać20 s/obr. 3. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Piec 20-25 min (180°C) lub momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Upieczone muffinki pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić8 s/obr. 10.
- Dodać sok z cytryny, wymieszać15 s/obr. 4. Muffinki jogurtowo-cytrynowe podawać polane lukrem cytrynowym jako deser lub przekąskę.