Muffinki kawowe
249 kcal /
1043 kJKalorie
1043 kJKalorie
4 gBiałko
33 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cukru
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 20 g kawy rozpuszczalnej (patrz wskazówka)
- 20 g wodygorącej
- 120 g mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g)
- 250 g mąki pszennej
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 kostekgorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać4 min/70°C/obr. 1. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kawę i wodę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Do naczynia miksującego wlać rozpuszczoną kawę i mleko, dodać jajka, wymieszać10 s/obr. 4.
- Dodać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszać5 s/obr. 4.
- Do każdej papilotki nakładać po łyżce ciasta, do środka włożyć kostkę czekolady i uzupełnić ciastem do ¾ wysokości, piec 25-30 min (180°C). Muffinki kawowe podawać jako deser lub przekąskę.