Muffinki marchewkowo-jabłkowe z nasionami chia

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
89.8 kcal /
376 kJ
Kalorie
2.4 gBiałko
13.4 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g jabłka obranego, bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g brązowego cukru
  • 250 g mleka
  • 25 g oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i jabłko, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać mąkę, mąkę pełnoziarnistą i cukier, wymieszać10 s/obr. 5.
  4. Dodać mleko, olej i jajka, wymieszać15 s/obr. 5.
  5. Dodać nasiona chia, proszek do pieczenia, cynamon i sól, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do 20 silikonowych foremek na muffinki. Piec 15-20 min (200°C). Odstawić na kratkę do studzenia. Pozostawić w foremkach na ok. 15 min do ostudzenia.
  6. Muffinki marchewkowo-jabłkowe z nasionami chia podawać na ciepło lub na zimno.
Przewijanie do góry