Muffinki marchewkowo-orzechowe z kremem śmietankowo-cytrynowym
371.8 kcal /
1555.6 kJKalorie
1555.6 kJKalorie
6.2 gBiałko
32.7 gWęglowodany
25.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 60 g kaszy jaglanej
- 90 – 110 g cukru
- 125 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 jajko
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- ¼
- łyżeczki sody oczyszczonej
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 szczypta soli
- 130 g serka kremowego twarogowego, Hochland®, Kanapkowy śmietankowy, podzielonego na kawałki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek (6 szt.) wyłożyć papierowymi papilotkami lub natłuścić masłem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i kaszę jaglaną, dodać 60-80 g cukru, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać marchewkę, masło, jajko, 10 g soku z cytryny, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól, rozdrobnić10 s/obr. 6. Ciasto przełożyć równomiernie do przygotowanej formy.
- Piec 18-20 min (180°C). Po wyjęciu z piekarnika muffinki pozostawić w formie na 5 min do lekkiego ostudzenia, następnie wyjąć z formy i odstawić na kratkę na ok. 10 min. W tym czasie przygotować krem waniliowy.
- Do naczynia miksującego włożyć serek kremowy, dodać pozostałe 20 g soku z cytryny, pozostałe 30 g cukru i cukier waniliowy, wymieszać25 s/obr. 4. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać rozetki na ostudzone muffinki. Muffinki marchewkowo-orzechowe z kremem śmietankowo-cytrynowym podawać jako deser.