Muffinki pomidorowe z serem feta
231 kcal /
965 kJKalorie
965 kJKalorie
6 gBiałko
21 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 – 3 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
- 100 g oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 250 g maślanki
- 250 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki soli
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 150 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć rozmaryn, rozdrobnić10 s/obr. 8.
- Dodać suszone pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 6Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, jajko, maślankę, mąkę, proszek do pieczenia, sól i koncentrat pomidorowy, wymieszać15 s/obr. 5.
- Dodać fetę, wymieszać20 s//obr. 3. W razie potrzeby przemieszać kopystką. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy.
- Piec 25 min (180°C).
- Muffinki pomidorowe z serem feta podawać na ciepło lub po ostudzeniu.