Zupa bryndzowa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
405.5 kcal /
1697.8 kJ
Kalorie
17.7 gBiałko
16.8 gWęglowodany
29.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g smalcu
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 800 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 400 g bryndzy pokrojonej na kawałki
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki majeranku, suszonego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • sól selerowa do smaku
  • sól do smaku
  • majeranek, świeży tylko liście, do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać smalec, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać boczek, dusić5 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać wino, odparowywać bez założonej miarki7 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego i ziemniaki, gotować20 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać bryndzę, śmietanę, majeranek, pieprz i sól selerową, wymieszać1 min//obr. 2.
  6. Zupę bryndzową udekorować świeżym majerankiem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry