Muffinki śniadaniowe z jabłkami i orzechami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
250 kcal /
1046 kJ
Kalorie
5 gBiałko
19 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g ziaren orkiszu (patrz wskazówka)
  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 60 g migdałów, ze skórką
  • 150 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojona w plastry, do dekoracji (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 jajka
  • 60 g mleka
  • 60 g napoju migdałowego
  • 120 g oleju rzepakowego
  • 90 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek (12 szt.) wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziarna orkiszu, zmielić30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć migdały, zmielić10 s/obr. 9.
  5. Dodać jabłka i sok z cytryny, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać jajka, mleko i olej, wymieszać20 s//obr. 4.
  7. Dodać zmielony orkisz, cukier, sodę, cynamon i 40 g rozdrobnionych orzechów włoskich, wymieszać20 s//obr. 4.
  8. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek. Posypać pozostałymi rozdrobnionymi orzechami włoskimi i udekorowane plastrami jabłek. Piec 25-30 min (180°C). Muffinki podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.
Przewijanie do góry