
Muffinki śniadaniowe z jabłkami i orzechami
250 kcal /
1046 kJKalorie
1046 kJKalorie
5 gBiałko
19 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g ziaren orkiszu (patrz wskazówka)
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 60 g migdałów, ze skórką
- 150 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojona w plastry, do dekoracji (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 jajka
- 60 g mleka
- 60 g napoju migdałowego
- 120 g oleju rzepakowego
- 90 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek (12 szt.) wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziarna orkiszu, zmielić30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć migdały, zmielić10 s/obr. 9.
- Dodać jabłka i sok z cytryny, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajka, mleko i olej, wymieszać20 s//obr. 4.
- Dodać zmielony orkisz, cukier, sodę, cynamon i 40 g rozdrobnionych orzechów włoskich, wymieszać20 s//obr. 4.
- Ciasto nakładać równomiernie do papilotek. Posypać pozostałymi rozdrobnionymi orzechami włoskimi i udekorowane plastrami jabłek. Piec 25-30 min (180°C). Muffinki podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.