Muffinki z jabłkiem i daktylami (bez cukru)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
178 kcal /
745.3 kJ
Kalorie
3 gBiałko
28.3 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 130 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 2 jajka
  • 100 g ksylitolu
  • 100 g erytrytolu
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę na 12 muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć daktyle, rozdrobnić6-7 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać ksylitol, wymieszać3 min/obr. 3.
  5. Dodać masło, podgrzewać2 min/37°C/obr. 3.Zdjąć motylek.
  6. Dodać rozdrobnione wcześniej jabłka i daktyle, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać15 s//obr. 3. Ciasto przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek, napełniając je do ¾ wysokości.
  7. Piec ok. 25 min (180ºC).
  8. Muffinki z jabłkiem i daktylami podawać jako deser.
Przewijanie do góry