
Muffinki z jabłkiem i daktylami (bez cukru)
178 kcal /
745.3 kJKalorie
745.3 kJKalorie
3 gBiałko
28.3 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 130 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 2 jajka
- 100 g ksylitolu
- 100 g erytrytolu
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 200 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę na 12 muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć daktyle, rozdrobnić6-7 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać ksylitol, wymieszać3 min/obr. 3.
- Dodać masło, podgrzewać2 min/37°C/obr. 3.Zdjąć motylek.
- Dodać rozdrobnione wcześniej jabłka i daktyle, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać15 s//obr. 3. Ciasto przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek, napełniając je do ¾ wysokości.
- Piec ok. 25 min (180ºC).
- Muffinki z jabłkiem i daktylami podawać jako deser.