Muffinki z tuńczykiem
154.4 kcal /
646.1 kJKalorie
646.1 kJKalorie
6.1 gBiałko
15.3 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 200 g śmietany, 18% tłuszczu
- 30 g oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 220 g mąki pszennej
- ½ – 1
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki rozmarynu, suszonego
- 100 g tuńczyka, w oleju w kawałkach, dokładnie odsączonego z zalewy
- 50 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać jogurt, śmietanę, olej, dodać jajka, wymieszać5 s/obr. 4.
- Dodać mąkę, sodę, sok z cytryny, sól, pieprz, rozmaryn, tuńczyka i kapary, przemieszać kopystką, wymieszać20 s//obr. 4. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, piec ok. 35 min (180°C). Upieczone muffinki pozostawić do ostudzenia na 15 min. Muffinki z tuńczykiem podawać jako przekąskę.