Muffinki z tuńczykiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
154.4 kcal /
646.1 kJ
Kalorie
6.1 gBiałko
15.3 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 200 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 220 g mąki pszennej
  • ½ – 1
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • 100 g tuńczyka, w oleju w kawałkach, dokładnie odsączonego z zalewy
  • 50 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać jogurt, śmietanę, olej, dodać jajka, wymieszać5 s/obr. 4.
  3. Dodać mąkę, sodę, sok z cytryny, sól, pieprz, rozmaryn, tuńczyka i kapary, przemieszać kopystką, wymieszać20 s//obr. 4. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, piec ok. 35 min (180°C). Upieczone muffinki pozostawić do ostudzenia na 15 min. Muffinki z tuńczykiem podawać jako przekąskę.
Przewijanie do góry