Muffinki ze skórkami z jabłek
125 kcal /
527 kJKalorie
527 kJKalorie
3 gBiałko
26 gWęglowodany
1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- olej do natłuszczenia
- 100 g skórek z jabłek ekologicznych, pokrojonych na kawałki
- 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 200 g mąki pszennej
- 200 g napoju migdałowego (patrz wskazówka)
- 60 g syropu z agawy
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami lub natłuścić olejem (patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć skórki z jabłek i skórkę z cytryny, dodać mąkę, zmielić10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać napój migdałowy, syrop z agawy, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszać30 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne5 s/obr. 4. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Piec 30-35 min (170°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min przed wyjęciem z formy. Muffinki ze skórkami z jabłek podawać oprószone cukrem pudrem.