Muffinki ze skórkami z jabłek

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
125 kcal /
527 kJ
Kalorie
3 gBiałko
26 gWęglowodany
1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • olej do natłuszczenia
  • 100 g skórek z jabłek ekologicznych, pokrojonych na kawałki
  • 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g napoju migdałowego (patrz wskazówka)
  • 60 g syropu z agawy
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
  • cukier puder do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami lub natłuścić olejem (patrz wskazówka), odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć skórki z jabłek i skórkę z cytryny, dodać mąkę, zmielić10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać napój migdałowy, syrop z agawy, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszać30 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne5 s/obr. 4. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Piec 30-35 min (170°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min przed wyjęciem z formy. Muffinki ze skórkami z jabłek podawać oprószone cukrem pudrem.
Przewijanie do góry