Muffiny à la Snickers® z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
263.1 kcal /
1100.7 kJKalorie
1100.7 kJKalorie
7.9 gBiałko
30 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych lekko solonych, plus dodatkowo 3 łyżki przekrojonych na pół, do dekoracji
- 50 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 200 g mąki orkiszowej, białej
- 200 g mąki orkiszowej, razowej
- 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 2 jajka
- 230 g jogurtu naturalnego
- 80 g masła orzechowego w temp. pokojowej
- 50 g oleju
- 50 ggroszków czekoladowych plus dodatkowo 3 łyżki do dekoracji
- 50 g czekolady deserowejgrubo posiekanej, plus dodatkowo 3 łyżki do dekoracji
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzeszki ziemne i daktyle, rozdrobnić1-2 s/obr. 7
- Dodać mąkę, cukier, kakao, jajka, jogurt, masło orzechowe, olej, groszki czekoladowe i proszek do pieczenia, wymieszać15 s/obr. 4. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Wierzch posypać orzeszkami ziemnymi i groszkami czekoladowymi. Piec ok. 30 min (180°C) lub momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Muffiny à la Snickers® z czekoladą i orzeszkami ziemnymi podawać jako deser lub zapakować w formie lunchboxu.