Muffiny à la Snickers® z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
263.1 kcal /
1100.7 kJ
Kalorie
7.9 gBiałko
30 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych lekko solonych, plus dodatkowo 3 łyżki przekrojonych na pół, do dekoracji
  • 50 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 200 g mąki orkiszowej, białej
  • 200 g mąki orkiszowej, razowej
  • 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 2 jajka
  • 230 g jogurtu naturalnego
  • 80 g masła orzechowego w temp. pokojowej
  • 50 g oleju
  • 50 ggroszków czekoladowych plus dodatkowo 3 łyżki do dekoracji
  • 50 g czekolady deserowejgrubo posiekanej, plus dodatkowo 3 łyżki do dekoracji
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzeszki ziemne i daktyle, rozdrobnić1-2 s/obr. 7
  3. Dodać mąkę, cukier, kakao, jajka, jogurt, masło orzechowe, olej, groszki czekoladowe i proszek do pieczenia, wymieszać15 s/obr. 4. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Wierzch posypać orzeszkami ziemnymi i groszkami czekoladowymi. Piec ok. 30 min (180°C) lub momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Muffiny à la Snickers® z czekoladą i orzeszkami ziemnymi podawać jako deser lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry