Muffiny bananowo-czekoladowe z orzechami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
236 kcal /
991 kJ
Kalorie
3.8 gBiałko
34.2 gWęglowodany
10.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g płatków owsianych
  • 100 ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 370 g bananów pokrojonych na kawałki
  • 1 jajko
  • 170 g cukru
  • 50 g oleju
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić8 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć banany, zmiksować6 s/obr. 6.
  5. Dodać jajko, cukier i olej, wymieszać5 s/obr. 4.
  6. Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać10 s/obr. 4. Dodać rozdrobnioną czekoladę z orzechami, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki.
  7. Piec 20-25 min (180°C). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić muffiny w formie na 5 min do ostygnięcia. Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
  8. Muffiny bananowo-czekoladowe z orzechami podawać do herbaty lub kawy zbożowej.
Przewijanie do góry