Muffiny bezglutenowe z musem śliwkowym
204.6 kcal /
856 kJKalorie
856 kJKalorie
1.8 gBiałko
36.5 gWęglowodany
6.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Mus śliwkowy z karobem: 500
- g śliwek węgierek dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 500 g śliwek węgierek mrożonych, uprzednio rozmrożonych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 50 – 70 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 40 g wody
- 10 – 15 g karobu, mielonego
- 50 – 70 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby)
- Muffiny: 60
- g kaszy jaglanej
- 700 g wody
- 75 g oleju kokosowego płynnego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 50 g cukru trzcinowego muscovado
- 135 g napoju ryżowego
- 75 g mąki ryżowej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
- ¾
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka karobu, mielonego
- cukier puder do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć śliwki i daktyle, rozdrobnić30 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, gotować15-20 min/100°C/obr. 2.
- Dodać karob, wymieszać10 s/obr. 4, następnie zmiksować1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty. Mus śliwkowy przełożyć do miski, odstawić do całkowitego ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wodę zalewę z ciecierzycy, ubijać3 min/obr. 3.5lub do uzyskania konsystencji sztywnej piany.Zdjąć motylek.Przełożyć do miski z musem śliwkowym, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę jaglaną. Kaszę opłukać pod zimną bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek z kaszą, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na muffiny natłuścić olejem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną kaszę jaglaną, daktyle, dodać cukier, napój ryżowy i olej kokosowy, zmiksować2 min/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i karob, wymieszać30 s/obr. 3. Masę przełożyć do ¾ wysokości, do przygotowanej wcześniej formy do muffinek.
- Piec ok. 20 min (180°C). Upieczone muffiny ostrożnie wyjąć z formy, odstawić do ostudzenia na kratce. Mus śliwkowy przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, następnie udekorować nim muffiny. Muffiny bezglutenowe z musem śliwkowym podawać oprószone cukrem pudrem.