
Muffiny piernikowe i nocna owsianka z masłem orzechowym i kakao
1166.7 kcal /
4881.4 kJKalorie
4881.4 kJKalorie
23.2 gBiałko
165.6 gWęglowodany
49.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Piernikowe muffiny: 110
- g oleju kokosowego płynnego
- 100 g melasy
- 125 g mleka
- 150 g syropu klonowego
- 10 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 1 jajko
- 125 g śmietany, 12% tłuszczu
- 240 g mąki pszennej
- 110 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- ½
- łyżeczki soli
- skórka otarta z pomarańczy (z 1 szt.)
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- ¼
- łyżeczki kardamonu, mielonego
- cukier trzcinowy do posypania
- Nocna owsianka z masłem orzechowym i nasionami chia: 140
- g płatków owsianych,górskich
- 400 g napoju migdałowego, niesłodzonego
- 400 g mleka
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 20 g nasion chia
- 60 g miodu
- 85 g masła orzechowego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Formę do muffinek natłuścić olejem kokosowym, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać olej kokosowy, melasę, mleko, syrop klonowy i sok z pomarańczy, dodać jajko, śmietanę, mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, sól, skórkę z pomarańczy, cynamon, imbir i kardamon, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, posypać cukrem trzcinowym.
- Piec 17-20 min (190°C), w tym czasie umyć naczynie miksujące.
- Do czystego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, dodać napój migdałowy i kakao, podgrzewać5 min/90°C//obr. 2.
- Dodać nasiona chia, miód i masło orzechowe, wymieszać15 s//obr. 3. Owsiankę przełożyć do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika, odstawić do lodówki na całą noc.
- Upieczone muffiny, odstawić do ostudzenia na kratce, następnie przełożyć do plastikowego pojemnika.
- Muffiny piernikowe oraz nocną owsiankę z masłem orzechowym i kakao zapakować w formie lunchboxu i podawać następnego dnia.