Muffiny pizzowe z kurczakiem z rosołu i kukurydzą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
204.9 kcal /
857.5 kJ
Kalorie
7.7 gBiałko
29.5 gWęglowodany
6.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 220
  • g wody letniej
  • 15 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 1 ½
  • łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos pomidorowy: 50
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 3 liście bazylii, świeże
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Muffiny pizzowe: oliwa z oliwek do natłuszczenia
  • 100 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego w 1 cm kostkę (patrz wariant)
  • 100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej (patrz wariant)
  • 2 szczypty oregano, suszonego
  • 100 g sera żółtego tartego, np.goudy, twardej mozzarelli
  • mąka pszenna do oprószenia blatu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić na 1 godz. lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i bazylię, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pomidory, oregano, cukier, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać10 min/120°C/obr. 1. Założyć miarkę, zmiksować20 s/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę na 12 muffinek natłuścić oliwą za pomocą pędzelka, odstawić.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i kukurydzę, dodać oregano, wymieszać, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ser, odstawić.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, podzielić na 12 równych części (ok. 60 g). Każdą część rozwałkować na kształt koła (Ø 10 cm). Krążki ciasta układać w przygotowanej formie, tworząc miseczki. Każdą miseczkę polać 1-2 łyżkami przygotowanego sosu pomidorowego, następnie równomiernie wypełnić odważonymi kurczakiem i kukurydzą, posypać odważonym serem.
  7. Piec 20-25 min (200°C) lub do momentu, aż muffinki i ser nabiorą złotobrązowego koloru. Pozostawić w formie na 10 min do ostudzenia, następnie wyjąć z formy. Muffiny pizzowe z kurczakiem z rosołu i kukurydzą podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem pozostałego sosu pomidorowego.
Przewijanie do góry