
Muffiny warzywno-jajeczne z serem
105.5 kcal /
441.7 kJKalorie
441.7 kJKalorie
7.3 gBiałko
6.9 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g seragouda pokrojonego na kawałki
- 250 g różyczek brokułu
- 300 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 300 g wody
- masło do natłuszczenia formy
- mąka kukurydziana do oprószenia formy
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g pora tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 50 g śmietany, 12% tłuszczu
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego posiekanego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10-12 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć brokuł, rozdrobnić6 s/obr. 4. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić6 s/obr. 4. Przełożyć do koszyczka, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek z ziemniakami. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma z brokułami, gotować na parze13 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę na 12 muffinek natłuścić masłem, oprószyć mąką kukurydzianą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, por i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobniony ser, ugotowane na parze brokuły, ugotowane na parze ziemniaki, jajka, śmietanę, szczypiorek, gałkę muszkatołową, pieprz i sól, przemieszać kopystką, wymieszać30 s//obr. 3. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wypełniając wszystkie zagłębienia do pełna.
- Piec 35-40 min (200°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie muffiny wyjąć z formy, delikatnie podważając brzegi nożem. Podawać jako przekąskę.