Muffiny z mąki owsianej z masłem orzechowym
192.3 kcal /
805 kJKalorie
805 kJKalorie
5.2 gBiałko
22.1 gWęglowodany
9.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g bananów, dojrzałych (2-3 szt.), pokrojonych na kawałki
- 170 g miodu
- 170 g syropu z agawy
- 250 g masła orzechowego podzielonego na kawałki
- 200 g mąki owsianej Melvit
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć banany, dodać miód, masło orzechowe, mąkę, ocet, sodę oczyszczoną i sól, zmiksować25 s/obr. 5. Przełożyć do ¾ wysokości każdej papilotki.
- Piec 20-25 min (180°C). Po wyjęciu z piekarnika muffiny pozostawić w formie na 5 min, następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
- Muffiny z mąki owsianej z masłem orzechowym podawać jako deser lub przekąskę.