Mus czekoladowo-chałwowy z pomarańczą
503.9 kcal /
2108.4 kJKalorie
2108.4 kJKalorie
5.3 gBiałko
28.1 gWęglowodany
42.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
- 100 g chałwy waniliowej czekoladowej, pokrojonej na kawałki
- 15 g miodu
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 400 – 450 g miąższu pomarańczy wyfiletowanego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę i chałwę, rozdrobnić4 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 100 g śmietany i miód, podgrzewać4 min/70°C/obr. 1. Przełożyć do miski, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g śmietany, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Do miski z masą czekoladowo-chałwową przełożyć ⅓ ubitej śmietany, delikatnie wymieszać kopystką, następnie dodać pozostałe ⅔ ubitej śmietany i ponownie wymieszać delikatnie kopystką. Mus przełożyć do pucharków lub miseczek (patrz wskazówka), odstawić do lodówki na min. 3 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej miąższ pomarańczy, odstawić. Schłodzony mus udekorować kawałkami pomarańczy bezpośrednio przed podaniem (patrz wskazówka). Mus czekoladowo-chałwowy z pomarańczą podawać jako deser.