Mus czekoladowy z kawą zbożową i truskawkami (bez laktozy)
474.5 kcal /
1985.2 kJKalorie
1985.2 kJKalorie
5.9 gBiałko
29.7 gWęglowodany
30.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 50 g cukru
- 8 łyżeczek kawy zbożowej, rozpuszczalnej Inka® Klasyczna
- 120 g napoju roślinnego dowolnego, Inka®
- 2 puszki mleczka kokosowego (400g każda), mocno schłodzonego (patrz wskazówka)
- truskawki, świeże przekrojone na pół, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 3 łyżeczki rozdrobnionej czekolady przełożyć do innego naczynia, odstawić do momentu podania.
- Do naczynia miksującego dodać cukier, kawę zbożową i napój roślinny, podgrzewać6 min/50°C/obr. 1. Masę czekoladowo-kawową przelać do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 40 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Ostrożnie wyjąć mleczko kokosowe z lodówki. Otworzyć i przełożyć za pomocą łyżki białą, gęstą część mleczka do miski. Płynną część odstawić i wykorzystać do przygotowania innych przepisów (patrz wskazówka).
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć oddzieloną, gęstą część mleczka kokosowego, ubijaćobr. 3bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Kokosową bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 6 łyżeczek kokosowej bitej śmietany przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Do naczynia miksującego dodać ostudzoną masę czekoladowo-kawową, wymieszać5 s/obr. 2.Zdjąć motylek.W razie potrzeby delikatnie wymieszać kopystką. Mus przełożyć do pucharków lub filiżanek, odstawić do lodówki na ok. 2 godz. Schłodzony mus udekorować przygotowaną kokosową bitą śmietaną, truskawkami i rozdrobnioną czekoladą. Mus czekoladowy z kawą zbożową (bez laktozy) podawać jako deser.