Zupa chrzanowa z jajkiem przepiórczym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
463.2 kcal /
1938.2 kJ
Kalorie
7.7 gBiałko
25.6 gWęglowodany
38 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 – 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w 5 mm plastry
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 20 g masła
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszoną
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g mleka
  • 4 przepiórcze jajka
  • 40 g chrzanu, tartego ze słoika
  • 150 g kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 – 30 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 4 łyżeczki kawioru np. z jesiotra
  • 4 łyżeczki szczypiorku, świeżego drobno posiekanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać ziemniaki, olej i masło, dusić6 min/120°C/obr. 2.
  3. Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, śmietanę i mleko, gotować5 min/100°C/obr. 1. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć do niej jajka przepiórcze, gotować kolejne15 min/100°C/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Jajka schłodzić zimną wodą, obrać, przekroić na pół, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać chrzan, kwaśną śmietanę, sól, pieprz i sok z cytryny, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę chrzanową podawać udekorowaną połówkami jajek przepiórczych, kawiorem i szczypiorkiem.
Przewijanie do góry