Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
964.9 kcal /
4037 kJ
Kalorie
12.8 gBiałko
65.2 gWęglowodany
74.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruche ciasteczka z tahini: 80
  • g cukru
  • 190 g mąki pszennej
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½
  • łyżki pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
  • ½
  • laski wanilii tylko nasiona
  • ziarna sezamu, białego ilość do posypania ciastek
  • Mus kardamonowy: 500
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 250 g chałwy pokruszonej
  • 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
  • ½ – 1
  • łyżeczka kardamonu, mielonego
  • konfitura z płatków róż ilość do podania (kilka łyżek)
  • pestkigranatu ilość do dekoracji
  • orzechy pistacjowe, niesolone posiekane, ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, żółtko, wanilię, mąkę, tahini, proszek do pieczenia i sól, wymieszać30-40 s/obr. 5.
  4. Na blacie rozwinąć arkusz folii spożywczej, przełożyć na niego ciasto, następnie przykryć drugim arkuszem folii spożywczej, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać krążki (Ø 4-5 cm). Każde ciastko obficie posypać sezamem, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
  5. Piec 15 min (190°C), następnie odstawić do całkowitego ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć mascarpone, chałwę, dodać wodę różaną i kardamon, wymieszać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Dodać ubitą wcześniej śmietanę, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Mus pozostawić w naczyniu miksującym, odstawić do lodówki na 10 min.
  8. Na dno 6 pucharków wyłożyć pokruszone ciasteczka z tahini, następnie do każdej porcji nałożyć łyżkę konfitury. Na konfiturze ułożyć mus chałwowy. Wierzch deseru udekorować pestkami granatu i orzechami pistacjowymi. Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wariant).
Przewijanie do góry