Mus z awokado

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
372.7 kcal /
1560.3 kJ
Kalorie
3.3 gBiałko
31.3 gWęglowodany
26.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g śmietanki sojowej mocno schłodzonej
  • 15 g fixu do bitej śmietany w proszku, wegańskiego
  • 150 ggorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao) wegańskiej, pokrojonej na kawałki
  • 10 g oleju słonecznikowego
  • 200 g awokado dojrzałego, tylko miąższ, pokrojonego na kawałki
  • 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 60 g syropu z agawy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia wlać śmietankę sojową, ubijać1 min/obr. 3.
  2. Dodać fix i ubijać kolejne3 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia i odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać olej, podgrzać2 min/50°C/obr. 2.
  5. Dodać miąższ z awokado, kakao i syrop z agawy, wymieszać25 s/obr. 4.
  6. Założyć motylek.Dodać schłodzoną bitą śmietanę, wymieszać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Mus przełożyć do 6 pucharków. Mus z awokado podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry