Mus z awokado
372.7 kcal /
1560.3 kJKalorie
1560.3 kJKalorie
3.3 gBiałko
31.3 gWęglowodany
26.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g śmietanki sojowej mocno schłodzonej
- 15 g fixu do bitej śmietany w proszku, wegańskiego
- 150 ggorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao) wegańskiej, pokrojonej na kawałki
- 10 g oleju słonecznikowego
- 200 g awokado dojrzałego, tylko miąższ, pokrojonego na kawałki
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 60 g syropu z agawy
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia wlać śmietankę sojową, ubijać1 min/obr. 3.
- Dodać fix i ubijać kolejne3 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia i odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, podgrzać2 min/50°C/obr. 2.
- Dodać miąższ z awokado, kakao i syrop z agawy, wymieszać25 s/obr. 4.
- Założyć motylek.Dodać schłodzoną bitą śmietanę, wymieszać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Mus przełożyć do 6 pucharków. Mus z awokado podawać bezpośrednio po przygotowaniu.