Mus z białej czekolady do tortów i deserów
172 kcal /
719.8 kJKalorie
719.8 kJKalorie
1.7 gBiałko
8.2 gWęglowodany
15.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, w tym 400g mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 200 g śmietany, dodać żelatynę, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać30 s/obr. 3. Przelać do innego naczynia, odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia (ok. 30 min). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 400 g mocno schłodzonej śmietany, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać lekko tężejącą masę czekoladową, ubijać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek. W razie potrzeby mus delikatnie przemieszać kopystką. Mus przełożyć do innego naczynia, odstawić do lekkiego stężenia na 10-20 min lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji (patrz wskazówka). Musu z białej czekolady użyć bezpośrednio po przygotowaniu do przełożenia wybranego tortu lub jako składnik deseru (patrz wskazówka).