Mus z białej czekolady z wodą z ciecierzycy
291.8 kcal /
1220.7 kJKalorie
1220.7 kJKalorie
3.3 gBiałko
28 gWęglowodany
19 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
- 5 g masła
- 150 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby) (patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
- 1 paczuszka fixu do bitej śmietany (ok. 8g)
- 150 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i masło, rozdrobnić10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić4 min/50°C/obr. 1. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
- Na desce ułożyć papier do pieczenia. W końcówce rękawa cukierniczego odciąć mały otwór (2-3 mm) i na papierze do pieczenia narysować rozpuszczoną czekoladą nieregularne wzory. Odstawić do lodówki do czasu podania. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę z ciecierzycy (aquafabę), dodać sól i fix do bitej śmietany, ubijać4 min/obr. 4.Zdjąć motylek. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć białą czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 6. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić5 min/50°C/obr. 1, następnie wymieszać bez założonej miarki5 min/obr. 2.
- Założyć motylek. Dodać ubitą wodę z ciecierzycy (aquafabę), wymieszać15 s/obr. 1.5.Zdjąć motylek. Masę przełożyć równomiernie do 4 szklanek, odstawić do lodówki na min. 3 godz. Mus z białej czekolady z wodą z ciecierzycy podawać udekorowany połamaną na kawałki czekoladową koronką.