Mus z buraka z orzechami włoskimi

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
156 kcal /
651 kJ
Kalorie
2.6 gBiałko
3.9 gWęglowodany
15.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g czerwonych buraków,gotowanych pokrojonych na kawałki
  • 200 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 g oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych plus dodatkowa ilośćgrubo posiekanych orzechów do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć buraki i serek kremowy, dodać śmietanę, olej, sól i pieprz, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać orzechy, zmiksować3 s/obr. 6. Mus przełożyć do 12 małych szklanek. Każdą porcję udekorować orzechami, odstawić do lodówki na min. 1 godz. Mus z buraka z orzechami włoskimi podawać schłodzony jako przekąskę.
Przewijanie do góry