Zupa cytrynowa z jajkiem (Avgolemono)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
403.9 kcal /
1689.8 kJ
Kalorie
26.5 gBiałko
31 gWęglowodany
19.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1200 g wody
  • 500 g skrzydełek z kurczaka ze skórą
  • 60 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 50 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 200 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 75 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 1 łyżeczka oleju
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego skrzydełka z kurczaka, marchewkę, ziemniaki, seler, cebulę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, olej, sól i pieprz, gotować40 min/100°C/obr. 2.
  2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostygnięcia na ok. 10 min.
  3. Ugotowane warzywa usunąć. Ostrożnie oddzielić mięso kurczaka od kości. Skórę i kości wyrzucić. Mięso przełożyć do wazy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby utrzymać temperaturę.
  4. Do naczynia miksującego wsypać ryż, gotować15 min/100°C//obr. . Ugotowany ryż przecedzić przez koszyczek, przełożyć do wazy z kurczakiem. Bulion z gotowania zachować.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 250 g zachowanego bulionu, odstawić. Pozostały bulion dodać do wazy z kurczakiem i ryżem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce, aby utrzymać temperaturę. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajko, ubijać30 s/obr. 8.
  7. Dodać sok z cytryny, wymieszać20 s/obr. 2.
  8. Dodać odważone 250 g bulionu, zmiksować30 s/obr. 5. Przelać do wazy z kurczakiem, ryżem i bulionem, delikatnie wymieszać kopystką, następnie rozlać do misek i udekorować natką pietruszki. Zupę cytrynową z jajkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry