Zupa cytrynowa z jajkiem (Avgolemono)
403.9 kcal /
1689.8 kJKalorie
1689.8 kJKalorie
26.5 gBiałko
31 gWęglowodany
19.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1200 g wody
- 500 g skrzydełek z kurczaka ze skórą
- 60 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
- 50 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 200 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 75 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 1 łyżeczka oleju
- ½
- łyżeczki soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g ryżu
- 1 jajko
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego skrzydełka z kurczaka, marchewkę, ziemniaki, seler, cebulę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, olej, sól i pieprz, gotować40 min/100°C/obr. 2.
- Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostygnięcia na ok. 10 min.
- Ugotowane warzywa usunąć. Ostrożnie oddzielić mięso kurczaka od kości. Skórę i kości wyrzucić. Mięso przełożyć do wazy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby utrzymać temperaturę.
- Do naczynia miksującego wsypać ryż, gotować15 min/100°C//obr. . Ugotowany ryż przecedzić przez koszyczek, przełożyć do wazy z kurczakiem. Bulion z gotowania zachować.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 250 g zachowanego bulionu, odstawić. Pozostały bulion dodać do wazy z kurczakiem i ryżem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce, aby utrzymać temperaturę. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajko, ubijać30 s/obr. 8.
- Dodać sok z cytryny, wymieszać20 s/obr. 2.
- Dodać odważone 250 g bulionu, zmiksować30 s/obr. 5. Przelać do wazy z kurczakiem, ryżem i bulionem, delikatnie wymieszać kopystką, następnie rozlać do misek i udekorować natką pietruszki. Zupę cytrynową z jajkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.