Musli energetyczne
2126 kJ /
507.8 kcalKalorie
507.8 kcalKalorie
10.4 gBiałko
47 gWęglowodany
32.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 50 g migdałów, ze skórką
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 50 g orzechów nerkowca
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 60 g cukier trzcinowy, nierafinowany
- 250 g płatków owsianych
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g ziaren słonecznika
- 60 g żurawiny, suszonej
- 60 g rodzynek
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie i orzechy nerkowca, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, roztopić3 min/60°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione orzechy, płatki owsiane, siemię lniane i słonecznik, wymieszać20-30 s//obr. 2.5.
- Dodać żurawinę, wymieszać kopystką. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, równomiernie rozłożyć za pomocą kopystki. Piec 15-20 min (180°C), mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, aby musli równomiernie się zrumieniło. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia, następnie przesypać do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika. Musli energetyczne przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.