Mussaka

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
511 kcal /
2138.2 kJ
Kalorie
22 gBiałko
32 gWęglowodany
32.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g seragruyère pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 120 g sera żółtego średnio twardego, np.goudy, ementalera, edamskiego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • Mussaka: 150
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia i natłuszczenia
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 80 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 2 ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm plastry
  • 500 g bakłażana pokrojonego w 1 cm plastry
  • 700 g mleka
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, dodać 30 g oliwy, cynamon, cukier i oregano, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić oliwą za pomocą pędzelka, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wołowinę i koncentrat pomidorowy, dusić bez założonej miarki10 min/120°C/obr. .
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wino, dusić bez założonej miarki2 min/120°C/obr. 1.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pomidory, 1 łyżeczkę soli i pieprz, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Uruchomić15 min/Varoma/obr. 1i odparowywać, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  6. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Włożyć drugi koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć ½ łyżeczki soli i skropić oliwą. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bakłażan, oprószyć pozostałą ½ łyżeczki soli i skropić oliwą. Zdjąć przystawkę Varoma, odważony bakłażan rozłożyć równomiernie w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, mięsną masę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z wodą i ziemniakami z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma z bakłażanem. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować sos beszamelowy.
  7. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać mleko, dodać mąkę, masło, sól i gałkę muszkatołową, podgrzewać10 min/90°C/obr. 4. W tym czasie, pod koniec czasu podgrzewania, rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma. Ugotowane na parze plastry bakłażana przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć z nadmiaru wilgoci, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowane na parze ziemniaki równomiernie rozłożyć na dnie przygotowanego naczynia do zapiekania, posypać 3 łyżkami rozdrobnionego sera, następnie ułożyć połowę odsączonych plastrów bakłażana i posypać kolejnymi 3 łyżkami rozdrobnionego sera. Na ziemniaki i bakłażan z serem przełożyć mięsną masę, równomiernie rozprowadzić, przykryć pozostałymi plastrami bakłażana i polać sosem beszamelowym. Całość posypać pozostałym rozdrobnionym serem. Piec 60 min (180°C). Po upieczeniu odstawić na ok. 30 min do lekkiego ostudzenia (patrz wskazówka), następnie pokroić na kawałki. Moussakę podawać jako danie główne.
Przewijanie do góry