
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
364 kcal /
1524 kJKalorie
1524 kJKalorie
15 gBiałko
35.6 gWęglowodany
20.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 łyżeczki soli
- 24 sztuki makaronu suchego, typu conchiglie (muszle) z pszenicy durum (ok. 130g)
- woda ilość dogotowania makaronu
- 30 g sera parmezan
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g liści szpinaku, świeżych
- 250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki bazylii, suszonej
👨🍳 Przygotowanie
- W dużym garnku (Ø 30 cm) zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, dodać makaron, gotować o 3 min krócej, niż czas wskazany na opakowaniu (patrz wskazówka). Ugotowane muszle makaronowe odcedzić za pomocą dolnej części przystawki Varoma, przelać zimną, bieżącą wodą, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 2 ząbki czosnku, dodać 10 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić1 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szpinak, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 2, przemieszać kopystką, dusić bez założonej miarki kolejne2 min/120°C/obr. 2.
- Dodać ricottę i ½ łyżeczki soli, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pozostały 1 ząbek czosnku, dodać pozostałe 20 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, pozostałe ½ łyżeczki soli, oregano i bazylię, gotować10 min/100°C/obr. 2. Przelać na dno naczynia żaroodpornego, równomiernie rozprowadzając sos po całej powierzchni, odstawić. Przygotowanym wcześniej farszem ze szpinaku i ricotty napełnić muszle makaronowe i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym na pomidorowym sosie. Całość posypać rozdrobnionym wcześniej parmezanem.
- Piec 15-20 min (180°C).
- Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dowolną sałatką lub surowymi warzywami.