Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
364 kcal /
1524 kJ
Kalorie
15 gBiałko
35.6 gWęglowodany
20.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 łyżeczki soli
  • 24 sztuki makaronu suchego, typu conchiglie (muszle) z pszenicy durum (ok. 130g)
  • woda ilość dogotowania makaronu
  • 30 g sera parmezan
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 g liści szpinaku, świeżych
  • 250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ½
  • łyżeczki bazylii, suszonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. W dużym garnku (Ø 30 cm) zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, dodać makaron, gotować o 3 min krócej, niż czas wskazany na opakowaniu (patrz wskazówka). Ugotowane muszle makaronowe odcedzić za pomocą dolnej części przystawki Varoma, przelać zimną, bieżącą wodą, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć 2 ząbki czosnku, dodać 10 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić1 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać szpinak, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 2, przemieszać kopystką, dusić bez założonej miarki kolejne2 min/120°C/obr. 2.
  5. Dodać ricottę i ½ łyżeczki soli, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  7. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pozostały 1 ząbek czosnku, dodać pozostałe 20 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  8. Dodać pomidory, pozostałe ½ łyżeczki soli, oregano i bazylię, gotować10 min/100°C/obr. 2. Przelać na dno naczynia żaroodpornego, równomiernie rozprowadzając sos po całej powierzchni, odstawić. Przygotowanym wcześniej farszem ze szpinaku i ricotty napełnić muszle makaronowe i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym na pomidorowym sosie. Całość posypać rozdrobnionym wcześniej parmezanem.
  9. Piec 15-20 min (180°C).
  10. Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dowolną sałatką lub surowymi warzywami.
Przewijanie do góry