Musztarda
695.9 kcal /
2911.6 kJKalorie
2911.6 kJKalorie
26.3 gBiałko
54.1 gWęglowodany
46.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g białejgorczycy
- 270 g wody
- 30 g octu jabłkowego
- 30 g miodu
- ½
- łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 10 g oleju
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gorczycę i 200 g wody, odstawić do lodówki na 24 godz. do namoczenia. Po tym czasie odcedzić gorczycę na sicie o drobnych oczkach i opłukać pod zimną, bieżącą wodą.
- Do naczynia miksującego włożyć opłukaną gorczycę, dodać pozostałe 70 g wody, ocet, miód, kurkumę i sól, zmiksować5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, zmiksować10 s/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika (350 ml, patrz wskazówka), odstawić do lodówki na min. 12 godz. przed podaniem. Podawać jako dodatek do mięs, wędlin, sosów itp.