Musztarda

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
695.9 kcal /
2911.6 kJ
Kalorie
26.3 gBiałko
54.1 gWęglowodany
46.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g białejgorczycy
  • 270 g wody
  • 30 g octu jabłkowego
  • 30 g miodu
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g oleju

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gorczycę i 200 g wody, odstawić do lodówki na 24 godz. do namoczenia. Po tym czasie odcedzić gorczycę na sicie o drobnych oczkach i opłukać pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Do naczynia miksującego włożyć opłukaną gorczycę, dodać pozostałe 70 g wody, ocet, miód, kurkumę i sól, zmiksować5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej, zmiksować10 s/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika (350 ml, patrz wskazówka), odstawić do lodówki na min. 12 godz. przed podaniem. Podawać jako dodatek do mięs, wędlin, sosów itp.
Przewijanie do góry