Musztarda gruszkowa
442 kcal /
1853 kJKalorie
1853 kJKalorie
10 gBiałko
78 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g białejgorczycy
- 500 ggruszek obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 100 g miodu
- 50 g octu jabłkowego
- 15 g czarnejgorczycy
- 15 g białejgorczycy
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ziarna białej gorczycy, zmielić1 min/obr. 10.
- Dodać gruszki, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać miód, ocet i czarną gorczycę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20 min/100°C/obr. 2.
- Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, musztardę zmiksować10 s/obr. 4-7, stopniowo zwiększając obroty.Przełożyć do 2 wyparzonych słoików, zakręcić, odstawić do ostudzenia.
- Musztardę z gruszek podawać jako dodatek do potraw z grilla oraz do mięs, wędlin, ryb i serów.