Musztarda pomarańczowa
930.5 kcal /
3895.8 kJKalorie
3895.8 kJKalorie
34 gBiałko
108 gWęglowodany
45.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g białejgorczycy
- 250 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 250 g białego octu winnego
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać gorczycę, zmielić1 min/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać sok pomarańczowy i ocet, dodać cukier, gotować8 min/100°C/obr. 2.
- Dodać zmieloną gorczycę, kmin, curry, cynamon, imbir, kurkumę i sól, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do 2 szczelnie zamykanych słoików, odstawić do lodówki.
- Musztardy pomarańczowej używać do wybranych przepisów.