Nachos z tortilli i sos mango-chili

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
218.3 kcal /
913.8 kJ
Kalorie
5.8 gBiałko
22.3 gWęglowodany
12.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Nachos: 20
  • g oliwy z oliwek
  • 15 – 20 g wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki chili, mielonego
  • ½
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • 4 tortille pszenne pełnoziarniste Ø 20-22 cm
  • Sos mango-chili: 1 – 2
  • ząbki czosnku
  • ½ – 1
  • papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 200 – 250 g mango, dojrzałego pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki kolendry, mielonej
  • ¾
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej oliwę i wodę, dodać sos sojowy, paprykę słodką, paprykę ostrą i czosnek, dokładnie wymieszać.
  3. Przygotowaną mieszanką, za pomocą pędzelka, posmarować tortille z obu stron tak, aby równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy. Każdą tortillę pokroić radełkiem lub ostrym nożem, na 12-16 trójkątnych części. Rozłożyć równomiernie na przygotowanych wcześniej blachach do pieczenia. Piec 6-10 min (180°C), jedna blacha po drugiej. W tym czasie przygotować sos.
  4. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, chili i imbir, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać mango, ocet ryżowy, kolendrę i sól, zmiksować30 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2(patrz wskazówka). Przełożyć do miseczki. Nachos z tortilli i sos mango-chili podawać jako przekąskę.
Przewijanie do góry