Zupa czosnkowa
392 kcal /
1641 kJKalorie
1641 kJKalorie
8 gBiałko
49 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 – 80 g ząbków czosnku plus 2-3 ząbki do podsmażenia
- 70 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do podsmażenia
- 2 kawałki żytniego chlebagruboziarnistego (ok. 200g)
- 70 g mąki pszennej
- 900 g wody
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego plus dodatkowa ilość do podania
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 60 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, 50-80 g czosnku i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie chleb pokroić w 1 cm kostkę, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mąkę, gotować5 min/100°C/obr. 2.
- Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/98°C/obr. 2.5. W tym czasie 2-3 ząbki czosnku pokroić w plasterki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło, podsmażyć plasterki czosnku z pokrojonym w kostkę chlebem, aż będą chrupiące i złotobrązowe.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę i ocet, zmiksować30 s/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty. Przelać do talerzy, posypać grzankami z żytniego chleba i podsmażonym czosnkiem. Zupę czosnkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
