
Naleśniki à la Suzette
2244.5 kcal /
9391 kJKalorie
9391 kJKalorie
50 gBiałko
283.8 gWęglowodany
90.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g masła
- 400 g mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 70 g brązowego cukru
- 1 szczypta soli
- 15 g skórki pomarańczowej ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 200 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
- 1 pomarańcza (ok. 250g), podzielona na kawałki, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 20 g masła, roztopić2 min/70°C/obr. 1.
- Dodać mleko, mąkę, jajka, 10 g cukru i sól, zmiksować15 s/obr. 6. Ciasto na naleśniki przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pozostałe 60 g cukru, dodać skórkę z pomarańczy, zmiksować10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 60 g masła, sok z pomarańczy, sok z cytryny i likier pomarańczowy, gotować20 min/100°C/obr. 2. W tym czasie usmażyć naleśniki.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. Usmażony naleśnik złożyć na pół, a następnie ponownie na pół, tworząc trójkąt, przełożyć na półmisek. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Naleśniki polać sosem pomarańczowym i delikatnie przemieszać tak, aby całe pokryły się sosem.
- Naleśniki à la Suzette podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane cząstkami pomarańczy.