Naleśniki à la Suzette

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
2244.5 kcal /
9391 kJ
Kalorie
50 gBiałko
283.8 gWęglowodany
90.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g masła
  • 400 g mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 15 g skórki pomarańczowej ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 200 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
  • 1 pomarańcza (ok. 250g), podzielona na kawałki, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 20 g masła, roztopić2 min/70°C/obr. 1.
  2. Dodać mleko, mąkę, jajka, 10 g cukru i sól, zmiksować15 s/obr. 6. Ciasto na naleśniki przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pozostałe 60 g cukru, dodać skórkę z pomarańczy, zmiksować10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać pozostałe 60 g masła, sok z pomarańczy, sok z cytryny i likier pomarańczowy, gotować20 min/100°C/obr. 2. W tym czasie usmażyć naleśniki.
  5. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. Usmażony naleśnik złożyć na pół, a następnie ponownie na pół, tworząc trójkąt, przełożyć na półmisek. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
  6. Naleśniki polać sosem pomarańczowym i delikatnie przemieszać tak, aby całe pokryły się sosem.
  7. Naleśniki à la Suzette podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane cząstkami pomarańczy.
Przewijanie do góry