
Naleśniki amerykańskie
131 kcal /
548 kJKalorie
548 kJKalorie
4 gBiałko
16 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g masła plus dodatkowa porcja do smażenia
- 300 g mleka
- 2 jajka
- 30 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia (15g)
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić2 min/70°C/obr. 1.
- Dodać mleko, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól, zmiksować10 s/obr. 5.
- Lekko natłuścić masłem patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Chochelką wlać porcję ciasta, smażyć 1-2 min lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza. Naleśnik przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. Usmażony naleśnik przełożyć na talerz i przykryć, aby nie ostygł. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Naleśniki amerykańskie podawać na gorąco.