
Naleśniki Czarny Las
318.4 kcal /
1332.2 kJKalorie
1332.2 kJKalorie
5.2 gBiałko
34.9 gWęglowodany
19 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cukru plus 1 łyżeczka
- 1 szczypta soli
- ½
- laski wanilii
- 110 g mleka
- 2 jajka
- 30 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 60 g mąki pszennej
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 220 g wiśni, mrożonych, bez pestek uprzednio rozmrożonych
- 220 g wiśni, świeżych uprzednio rozmrożonych
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- sos czekoladowy do dekoracji (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć wanilię, dodać 50 g cukru i sól, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko, mąkę, jajka, kakao i masło, zmiksować30 s/obr. 8. Przelać do innego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 20 min. W tym czasie przygotować sos wiśniowy. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć wiśnie, dodać pozostałe 50 g cukru i sok z cytryny. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, ostudzić, następnie odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Nieprzywierającą patelnię (Ø 22 cm) natłuścić niewielką ilością masła i rozgrzać na średniej mocy palnika. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć 1-2 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, przykryć czystą ściereczką kuchenną, aby naleśnik nie ostygł. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę cukru, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek. Każdy naleśnik posmarować bitą śmietaną, złożyć w ćwiartki. Polać sosem wiśniowym i czekoladowym. Naleśniki Czarny Las podawać bezpośrednio po przygotowaniu.