
Naleśniki jabłkowe
436 kcal /
1825 kJKalorie
1825 kJKalorie
14 gBiałko
71 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g jabłek pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 czubate łyżeczki cukru
- 200 g wody mineralnej, niegazowanej
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- olej słonecznikowy do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać cynamon i cukier, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajka, wymieszać15 s/obr. 4.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać15 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnione jabłka, wymieszać5 s//obr. 3.
- Naleśniki usmażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Naleśniki jabłkowe podawać na ciepło.