
Naleśniki kawowe
5202.1 kcal /
21780.2 kJKalorie
21780.2 kJKalorie
105.7 gBiałko
478.6 gWęglowodany
322.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g mleka
- 250 g wody
- 240 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 20 g oleju
- 80 g cukru
- 3 – 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku granulowanej
- 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 szczypta soli
- 250 g sera mascarpone
- 400 g serka kremowego śmietankowego
- 150 g jogurtu typugreckiego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- masło do smażenia
- 350 g dżemu morelowego
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać mąkę, jajka, olej, 20 g cukru, kawę, kakao i sól, zmiksować30 s/obr. 6. Ciasto przelać do innego naczynia, odstawić na co najmniej 20 min. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć partiami ser mascarpone, serek kremowy i jogurt, dodać pozostałe 60 g cukru i cukier waniliowy, wymieszać20 s/obr. 4, przemieszać kopystką, wymieszać ponownie20 s/obr. 4. Serek waniliowy przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dżem, odstawić.
- Każdy naleśnik smarować cienką warstwą dżemu i 2 łyżkami serka waniliowego, zwinąć w rulon.
- Naleśniki kawowe podawać jako śniadanie lub deser, oprószone cukrem pudrem.