Żytnie chlebki z bananem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
256 kcal /
1070 kJ
Kalorie
8 gBiałko
47 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 125 g banana pokrojonego na kawałki
  • 160 g mleka
  • 15 g miodu
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 150 g mąki żytniej plus dodatkowa ilość do oprószenia blach i blatu
  • 180 g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 – 15 g maku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć banan, rozdrobnić15 s/obr. 8.
  2. Dodać mleko, miód i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
  3. Dodać mąkę żytnią, mąkę chlebową i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 50 min.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć je mąką żytnią, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać mak, wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką żytnią blat i podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować okrągły chlebek (Ø 8-10 cm, grubość ok. 1 cm). Chlebki przełożyć na przygotowane wcześniej blachy i pozostawić do wyrośnięcia na 15 min.
  6. Piec 15-17 min (200°C). Upieczone chlebki przełożyć na kratkę do studzenia ciast.
  7. Żytnie chlebki z bananem podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry