
Naleśniki owsiane z nadzieniem z jarmużu
460 kcal /
1925 kJKalorie
1925 kJKalorie
27 gBiałko
44 gWęglowodany
19 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Naleśniki: 120
- g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych,górskich
- 4 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 250 g mleka
- Nadzienie: 200
- g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
- 200 g piersi z kurczaka, wędzonej pokrojonej w 1,5-2 cm kostkę
- 200 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, płatki owsiane, dodać jajka, sól i mleko, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na 15 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować nadzienie.
- Do naczynia miksującego włożyć 100 g jarmużu rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g jarmużu, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionym jarmużem.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobniony jarmuż, wędzonego kurczaka, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować10 min/100°C//obr. . W tym czasie na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Porcję ciasta na naleśniki wlać chochelką na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe 3 naleśniki. Nadzienie z jarmużu przecedzić przez koszyczek, następnie nadziewać nim naleśniki.
- Naleśniki owsiane z nadzieniem z jarmużu podawać bezpośrednio po przygotowaniu.