
Naleśniki z mąki kukurydzianej
140.1 kcal /
586 kJKalorie
586 kJKalorie
5.3 gBiałko
22.2 gWęglowodany
3.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 230 g mąki kukurydzianej Melvit
- 120 g mleka
- 240 g wody mineralnej,gazowanej
- 3 jajka
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać mleko, wodę, jajka, proszek do pieczenia i sól, zmiksować20 s/obr. 4. Ciasto przelać do innego naczynia, odstawić.
- Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto cienką warstwą pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Przed smażeniem każdego naleśnika przemieszać ciasto łyżką. Naleśniki z mąki kukurydzianej podawać bezpośrednio po przygotowaniu z wybranymi dodatkami.