
Naleśniki z mąki ryżowej
155.2 kcal /
649.5 kJKalorie
649.5 kJKalorie
4.7 gBiałko
26.7 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g mąki ryżowej, białej Melvit
- 500 g mleka
- 125 g wody
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać mleko, wodę, jajka i sól, zmiksować20 s/obr. 4. Ciasto przelać do innego naczynia, odstawić.
- Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto cienką warstwą pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Przed smażeniem każdego naleśnika przemieszać ciasto łyżką. Naleśniki z mąki ryżowej podawać bezpośrednio po przygotowaniu z wybranymi dodatkami.