Zupa dyniowa z ravioli
370.5 kcal /
1550.8 kJKalorie
1550.8 kJKalorie
12.8 gBiałko
36.3 gWęglowodany
19.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki bazylii, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 30 g oliwy z oliwek
- 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 400 g dyni piżmowej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 100 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 800 g wody
- 1 ½
- łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 ½
- kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
- 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- 250 g świeżego makaronu, typu ravioli o czasiegotowania 3-4 min, z dowolnym farszem
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek i bazylię, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i boczek, dusić3 min/120°C/obr. 1. Duszony boczek z warzywami przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć dynię i ziemniaki, dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, gałkę muszkatołową, pieprz i sól, gotować15 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać duszony boczek z warzywami i ravioli, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Zupę dyniową z ravioli podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną liśćmi bazylii.