
Naleśniki zapiekane z kurkami i ricottą
3729.9 kcal /
15616.3 kJKalorie
15616.3 kJKalorie
113.3 gBiałko
248.8 gWęglowodany
218.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g mleka
- 250 g wody
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 20 g oleju
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g masła plus dodatkowa ilość do smażenia
- 500 g kurek, świeżych pokrojonych na kawałki
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 400 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 160 g seragorgonzola, łagodnego podzielonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać mąkę, jajka, ¼ łyżeczki soli i olej, zmiksować15 s/obr. 6. Ciasto przelać do innego naczynia, odstawić na co najmniej 20 min. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło i kurki, dusić bez założonej miarki7 min/120°C//obr. .
- Dodać wino, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. .
- Dodać ricottę, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz, wymieszać15 s//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać gorgonzolę, gotować bez założonej miarki5 min/100°C/obr. 2, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Na każdy naleśnik nakładać po 2-3 łyżki farszu z ricotty i kurek, składać na pół, a następnie ponownie na pół, tworząc trójkąt. Naleśniki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać przygotowanym wcześniej sosem z gorgonzoli.
- Piec 20 min (200°C).
- Naleśniki zapiekane z kurkami i ricottą podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.