Naleśnikowe roladki z łososiem (bez glutenu)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
60.6 kcal /
253.7 kJ
Kalorie
3 gBiałko
4.4 gWęglowodany
3.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Gryczane naleśniki: 200
  • g mąkigryczanej
  • 300 g wody
  • 150 g mleka
  • 2 jajka
  • ½
  • łyżeczki soli
  • masło klarowane do smażenia naleśników
  • Nadzienie: 400
  • g serka kremowego śmietankowego
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 20 g soku z cytryny
  • 3 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę gryczaną, dodać wodę, mleko, jajka i sól, zmiksować15 s/obr. 6, odstawić na 20 min do napęcznienia.
  2. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć serek kremowy, dodać jogurt, sok z cytryny, szczypiorek, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
  5. Na 1 naleśniku rozsmarować 2 łyżki serka ze szczypiorkiem, wzdłuż środka ułożyć ok. 2 plastry wędzonego łososia, następnie zwinąć w rulon. W ten sam sposób przygotować pozostałe naleśniki. Każdy naleśnik zawinąć osobno w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. 1 godz. Po tym czasie usunąć folię i pokroić naleśniki na 3 cm kawałki. Każdy kawałek spiąć wykałaczką i ułożyć na półmisku.
  6. Naleśnikowe roladki z łososiem podawać jako przekąskę.
Przewijanie do góry