
Naleśnikowe roladki z łososiem (bez glutenu)
60.6 kcal /
253.7 kJKalorie
253.7 kJKalorie
3 gBiałko
4.4 gWęglowodany
3.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Gryczane naleśniki: 200
- g mąkigryczanej
- 300 g wody
- 150 g mleka
- 2 jajka
- ½
- łyżeczki soli
- masło klarowane do smażenia naleśników
- Nadzienie: 400
- g serka kremowego śmietankowego
- 50 g jogurtu naturalnego
- 20 g soku z cytryny
- 3 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę gryczaną, dodać wodę, mleko, jajka i sól, zmiksować15 s/obr. 6, odstawić na 20 min do napęcznienia.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć serek kremowy, dodać jogurt, sok z cytryny, szczypiorek, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
- Na 1 naleśniku rozsmarować 2 łyżki serka ze szczypiorkiem, wzdłuż środka ułożyć ok. 2 plastry wędzonego łososia, następnie zwinąć w rulon. W ten sam sposób przygotować pozostałe naleśniki. Każdy naleśnik zawinąć osobno w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. 1 godz. Po tym czasie usunąć folię i pokroić naleśniki na 3 cm kawałki. Każdy kawałek spiąć wykałaczką i ułożyć na półmisku.
- Naleśnikowe roladki z łososiem podawać jako przekąskę.