Zupa dyniowo-marchewkowa
343.7 kcal /
1438.8 kJKalorie
1438.8 kJKalorie
8.8 gBiałko
24.3 gWęglowodany
25.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Relish z gruszką: 70
- g orzechów włoskich, łuskanych
- 300 ggruszek pokrojonych w ćwiartki, bezgniazd nasiennych
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 70 g sera z niebieską pleśnią, pokrojonego na kawałki
- Zupa dyniowo-marchewkowa: 30
- g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
- 20 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 800 g dyni Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 800 g dyni rozmrożonej
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 600 g wody
- 2 – 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- 2 łyżeczki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 160 g mleczka kokosowego
- 60 g sosu sojowego jasnego
- sól do smaku
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić3 s/obr. 6.
- Dodać gruszki, cynamon i gałkę muszkatołową, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Dodać ser, wymieszać6 s/obr. 2.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i imbir, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać marchewkę i dynię, rozdrobnić5 s/obr. 6. Dodać masło, dusić5 min/120°C/obr. 2.
- Dodać koncentrat bulionu warzywnego, wodę i pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 2.
- Dodać sok z cytryny, mleczko kokosowe i sos sojowy, podgrzać2 min/98°C/obr. 2. Następnie zmiksować40 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty.W razie potrzeby doprawić solą. Zupa dyniowo-marchewkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu z relishem gruszkowym.