
Nalewka herbaciana
3410 kcal /
14277 kJKalorie
14277 kJKalorie
2.3 gBiałko
248 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g liści herbaty Earl Grey
- 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 600 g wrzącej wody
- 300 g miodu płynnego, jasnego, np. wielokwiatowego
- 100 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 500 g białego rumu (patrz wskazówka)
- 500 g wódki
- 350 g wody mineralnej niegazowanej
- 250 g spirytusu rektyfikowanego 96% (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić rondel, odważyć do niego liście herbaty, dodać skórkę z cytryny i wrzątek. Zaparzać pod przykryciem ok. 10 min.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć potrójną warstwę gazy, wlać zaparzoną herbatę, pozostawić na 10-15 min, aby napar spłynął do naczynia miksującego. Za pomocą kopystki wycisnąć maksymalnie dużo płynu. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość wyrzucić.
- Do naczynia miksującego dodać miód i sok z cytryny, podgrzewać5 min/37°C/obr. 3lub do rozpuszczenia miodu.
- Dodać rum, wodę i spirytus, wymieszać10 s/obr. 3, przelać do słoja, zakręcić, odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 dni. Umyć naczynie miksujące.
- Dolną część przystawki Varoma wyłożyć podwójną warstwą papierowego ręcznika w taki sposób, aby wszystkie otwory były zasłonięte.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma. ⅓ zawartości słoja ostrożnie wlać do dolnej części przystawki Varoma, pozostawić na ok. 30 min, aby nalewka spłynęła do naczynia miksującego. Wymienić papierowy ręcznik na nowy i czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie dla pozostałych porcji nalewki. Nalewkę przelać do 1 butelki (1 l) i 1 butelki (0,7 l), odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie (patrz wskazówka).
- Nalewkę herbacianą podawać w małych kieliszkach jako dodatek do deserów.