
Nalewka winogronowo-tymiankowa
4168 kcal /
17450.6 kJKalorie
17450.6 kJKalorie
2.5 gBiałko
387 gWęglowodany
1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 750 g winogron jasnych
- 300 g cukru
- 1000 g wody
- 7 gałązek tymianku, świeżego
- 500 g spirytusu rektyfikowanego 96% (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć winogrona, dodać cukier, wodę i tymianek, zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, gotować20 min/100°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, za pomocą łyżki ostrożnie zdjąć pianę i wyjąć tymianek, wyrzucić. Winogrona z syropem odstawić na ok. 1 godz, aby ostygły. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, ostrożnie wlać na nią winogrona z syropem, odcedzić, delikatnie przyciskając winogrona kopystką. Odciśnięte winogrona wyrzucić.
- Do naczynia miksującego dodać spirytus, wymieszać10 s/obr. 3, przelać do dużego słoja (2 l), zakręcić, odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 dni. Umyć naczynie miksujące.
- Dolną część przystawki Varoma wyłożyć pojedynczą warstwą papierowego ręcznika w taki sposób, aby wszystkie otwory były zasłonięte.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma. ⅓ zawartości słoja ostrożnie wlać do dolnej części przystawki Varoma, pozostawić na 40-50 min, aby nalewka spłynęła do naczynia miksującego. Wymienić papierowy ręcznik na nowy i czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie dla pozostałych porcji nalewki. Nalewkę przelać do 2 butelek (0,5 l) i 1 butelki (0,7 l), odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie (patrz wskazówka), aby nalewka dojrzała.
- Nalewkę winogronowo-tymiankową podawać w małych kieliszkach jako dodatek do deserów.